zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schabowy w cieście serowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

soczyste kotlety w cieście........

Schabowy w cieście serowym

Składniki:

Schabowy w cieście serowym

 

  • 500 g schabu bez kości
  • 2 serki topione gouda ( po 100 g )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml mleka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka piri piri
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania

Sposób przygotowania:

Schabowy w cieście serowym
Schab umyć i osuszyć. Pokroić na 5 kotletów, rozbić je tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Do pojemnika blendera wbić jajka, dodać mąkę, mleko i serki oraz przyprawy i dokładnie wszystko zmiksować. Mąkę wysypać na talerz, obtaczać w niej kotlety po czym zanurzyć w cieście serowym. Smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.