monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Schabowy w serowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczny i ciekawy pomysł na kotleta schabowego- mój mąż był bardzo usatysfakcjonowany:-)

Schabowy w serowej skorupce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowy w serowej skorupce

 

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 5 dag sera żółtego
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej
  • sól, papryka słodka
  • 2 białka
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schabowy w serowej skorupce
Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Natrzeć solą i papryką i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.Białko przelać do miski i dosyć mocno roztrzepać trzepaczką (ale nie na sztywno). Jeśli ktoś ma życzenie można przelać roztrzepane białko na talerz,a by łatwiej było maczać mięso ( ja przelałam). Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać bułkę tarta i dokładnie wymieszać.Mięso obtaczać w roztrzepanym białku, a potem w serowej bułce tartej i kłaść mięso na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron do ładnego zrumienienia panierki (kontrolować temperaturę oleju, aby panierka się nie przypaliła). Smacznego!
Schabowy w serowej skorupce
Umyte mięso rozbić i natrzeć przyprawami odstawić na pół godziny do lodówki
Schabowy w serowej skorupce
Białko dosyć mocno roztrzepać ale nie na sztywno
Schabowy w serowej skorupce
Bułkę tartą wymieszać ze startym drobno serem