ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Schabowy z płatkach migdałowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mała odmiana w tradycyjnym daniu. Chrupiący kotlet na odświętny posiłek.

Schabowy z płatkach migdałowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy z płatkach migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Schabowy z płatkach migdałowych
Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajko rozkłócamy, mąkę wysypujemy na głęboki talerz, na drugi talerz wysypujemy płatki migdałowe. Każdy kawałek mięsa obtaczamy z obu stron kolejno w mące, następnie w jajku i na koniec w płatkach migdałowych. Przygotowane w ten sposób kotlety smażymy na złocisty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Ogień powinien być mały, a smażenie trwać dość długo, po to aby nie przypalić migdałów, ale też żeby mięso dobrze się usmażyło (gdyż w tym przepisie używamy schabu nietłuczonego)
Schabowy z płatkach migdałowych
Pierwszą warstwę otoczki kotleta stanowi mąka pszenna.
Schabowy z płatkach migdałowych
Płatki migdałowe przykleją się bez problemu dzięki jajku.
Schabowy z płatkach migdałowych
Pamiętajmy aby kłaść kotlety na patelnię w momencie gdy olej będzie już mocno rozgrzany.
Schabowy z płatkach migdałowych
Smażymy z obu stron na złocisto na niewielkim ogniu.

Tagi:

jajko jajka schab