SUPERPRZEPIS

Scones z czekoladą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Scones z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Angielskie bułeczki w wersji z czekoladą.

Składniki:

Scones z czekoladą

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 kostki masła
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Scones z czekoladą
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól dokładnie wymieszać. Dodać do nich pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wymieszać. Do sypkich składników z czekoladą dodać masło i wyrobić jak na kruszonkę. Powoli dolewać mleko (nie trzeba użyć całego) i zagnieść gładkie, delikatne ciasto (ciasto ma być miękkie i nie kleić się do rąk). Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć ją i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Na wierzchu zrobić 2 nacięcia na krzyż. Scones piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (aż się ładnie zrumieni). Upieczone scones kroić wzdłuż nacięć (lub delikatnie przełamać) i podawać ciepłe.
Scones z czekoladą
Wymieszane z pokrojoną czekoladą sypkie składniki.
Scones z czekoladą
Sypkie składniki z masłem wyrobione jak na kruszonkę.
Scones z czekoladą
Gładkieciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Scones z czekoladą
Spłaszczona kula z ciasta ułożona na blasze.

Tagi:

czekolada