seler po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowita zapiekanka na jesienne dni

seler po włosku

Składniki:

seler po włosku

 

  • Składniki:
  • 2 duże selery bulwiaste
  • 125 dag surowej szynki
  • 2 cebule
  • 125 dag żółtego sera
  • szklanka śmietany
  • łyżka masła
  • szczypta ostrej papryki
  • sól

Sposób przygotowania:

seler po włosku
Przygotowanie:
Dwa selery bulwiaste dokładnie umyć,oczyścić.Wrzucając do szerokiego garnka zalewać wodą i gotować aż do miękkości warzyw.Surową szynkę pokroić w drobną kostkę,cebulę umyć,obrać,pokroić i wrzucić do miski.Rozetrzeć na tarce żółty ser i mieszając ze śmietaną dodać do miski.Można szczyptę posolić do smaku.Rozgrzać margarynę na patelni.Usmażyć cebulę wraz z szynką.Selery obrać,pokroić w plastry nożem i wraz z szynką i cebulą włożyć do żaroodpornej formy.Polać pozostawioną śmietaną wymieszaną z serem.Posypać papryką.Piec w temp.225s.c około 20 minut.