kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Seler z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Coś na urozmaicenie jadłospisu

Seler z sosem pomidorowym

Składniki:

Seler z sosem pomidorowym

 

  • 80 dkg selera naciowego
  • 7 pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 6 dkg masła
  • 10 dkg sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Seler z sosem pomidorowym
Z selera odcinamy liście a łodyżki kroimy na kawałki o długości około 4 cm.Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy 10 minut.Odcedzamy.Obieramy pomidory.Usuwamy z nich części wodniste,ziarenka i trzpienie a miąższ miksujemy z oliwą i octem.Doprawiamy solą i pieprzem.Siekamy natkę pietruszki z listkami selera i dodajemy je do sosu pomidorowego.Podajemy gorące selery posypane tartym żółtym serem i zimny sos pomidorowy.Smacznego!!!