agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Selery faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dla osób lubiących seler. Polecam!

Selery faszerowane

Składniki:

Selery faszerowane

 

  • 4 selery
  • mleko
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag szynki
  • tłuszcz
  • 5 dag ketchupu
  • 6-8 dag sera twardego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Selery faszerowane
Selery dobrze oczyścić z piasku, umyć i gotować w wodzie z dodatkiem mleka. Ugotować na półmiękko, odcedzić, ostudzić i obrać. Przekroić na pół, wydrążyć z środka miąższ, pozostawiając grube ścianki. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Szynkę pokroić w kosteczkę i dodać do grzybów. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Farszem nadziewać selery. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim gotowe selery. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku.