Sposób przygotowania:
Chleb orzechowo- morelowo- rodzynkowy na maślance
Wsypujemy do miski mąkę orkiszową i krupczatkę. Dosypujemy mąkę żytnią pełnoziarnistą oraz pszenną, mieszamy. Wsypujemy otręby owsiane oraz siemię lniane, ponownie mieszamy.
Dodajemy rodzynki hetmańskie oraz przekrojone na połowę morele suszone, mieszamy łyżką drewnianą. Wsypujemy orzechy nerkowca, za każdym razem mieszamy.
Dodajemy cukier brązowy. Wsypujemy sól i mieszamy za każdym razem. Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do całości.
Wlewamy maślankę wymieszaną z wodą, dokładnie mieszamy łyżką drewnianą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie ciasto "odgazowujemy", następnie przekładamy do trzech silikonowych foremek. Pozostawiamy jeszcze przez 15 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Studzimy na kratce. Smacznego !
Dodajemy rodzynki hetmańskie oraz przekrojone na połowę morele suszone, mieszamy łyżką drewnianą. Wsypujemy orzechy nerkowca, za każdym razem mieszamy.
Dodajemy cukier brązowy. Wsypujemy sól i mieszamy za każdym razem. Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do całości.
Wlewamy maślankę wymieszaną z wodą, dokładnie mieszamy łyżką drewnianą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie ciasto "odgazowujemy", następnie przekładamy do trzech silikonowych foremek. Pozostawiamy jeszcze przez 15 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Studzimy na kratce. Smacznego !