SUPERPRZEPIS

Ser po szopsku

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ser po szopsku Więcej zdjęć (4)

Przepis na to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej znalazłam w książce „Bułgaria na talerzu” Beaty Lipov. Tutaj podaję z moimi zmianami.

Składniki:

Ser po szopsku

 

 

Sposób przygotowania:

Ser po szopsku
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przeciąć na pół, usunąć sok i nasiona. Miąższ pokroić. Naczynia do zapiekania pojedynczych porcji wysmarować cienko olejem. Na dno każdego naczynia włożyć pokrojone pomidory i ser feta. Na to wybić po jednym jajku, spryskać pozostałym olejem i doprawić do smaku papryka i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać 15 minut.
Ser po szopsku
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
Ser po szopsku
Na dno każdego naczynia włożyć pokrojone pomidory i ser feta.
Ser po szopsku
Na dno każdego naczynia włożyć pokrojone pomidory i ser feta, następnie wbić jajko.