jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Serce na talerzu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Świętego Walentego ...i nie tylko :)

Serce na talerzu

Składniki:

Serce na talerzu

 

  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • mąka (ile zabierze)
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zmielona pierś z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Serce na talerzu
Do miskiwlej mleko dodaj jajo , sos pomidorowy, szczyptę soli i pół łyżki czerwonej słodkiej papryki w proszku - mieszając trzepaczką dosypuj makę do chwili otrzymania

ciasta naleśnikowego konsystencji gęstej śmietany.

Odstaw na 15 minut. Przygotuj farsz.

Zeszklij na maśle drobno poszatkowaną cebulę,dodaj resztę papryki a po chwili dodaj mięso - przesmaż aż straci surowość.Dodaj pomidory, posiekany czosnek, bazylię dopraw solą i pieprzem - duś jeszcze ok. 5 minut.

Usmaż naleśniki, ułóż każdy oddzielnie na talerzu, wytnij z każdego trójkącik - nałóż farsz, wywiń z dwóch stron tak, by powstało serce. Posyp parmezanem po czym wstaw na kilka minut do piecyka, by naleśnikowe serce się zagrzało a ser lekko rozpłynął.

Udekoruj listkami bazylii lub inną zieleniną.