agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Serduszka z mango

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasteczka z pyszną masą z mango

Serduszka z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serduszka z mango

 

  • CIASTO
  • 2,5 szkl mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku
  • 80 g masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 2 łyżki zmiksowanego mango

 

  • MASA MANGO
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl zmiksowanego mango (w sumie potrzebujemy mango o wadze około 350 gram)
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki masła
  • sok z limonki

 

Sposób przygotowania:

Serduszka z mango
CIASTO:


  1. Masło ucieramy z cukrem (białym i waniliowym) do białości i dodajemy jajko. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

  2. Następnie dodajemy mango i mleko kokosowe. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i wyrabiamy ciasto.

  3. Rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. W połowie serduszek wycinamy mniejszą foremką otwór (najlepiej też w kształcie serca).

  4. Pieczemy przez ok. 10 min w temp. 180C.




MASA:

  1. Cukier ucieramy z żółtkami do uzyskania prawie białej puszystej masy. Dodajemy mango i dokładnie mieszamy.

  2. Następnie musimy zagotować naszą masę, gotujemy przez momencik stale mieszając bo masa łatwo się przypala.

  3. Do ciepłej masy dodajemy masło i sok z limonki. Po dokładnym wymieszaniu i ostudzeniu wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

  4. Nakładamy masę na ciasteczko i przykrywamy ciastkiem z dziurką.

Serduszka z mango
Wyrabiamy ciasto a następne cienko je rozwałkowujemy
Serduszka z mango
Wycinamy foremkami serduszka (w połowie robimy dziurki)
Serduszka z mango
Do zmiksowania mango najlepiej użyć blendera
Serduszka z mango
Na koniec dodajemy masło i wkładamy do lodówki