Sposób przygotowania:
Serduszkowa roladaETAP 1:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko jajka i mąkę na końcu czerwony barwnik. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy z małą końcówką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyrysować na nim z ciasta serduszka.
ETAP 2:
Ciasto biszkoptowe:
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać do uzyskania ładnej piany. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciastem biszkoptowym przykryć wymalowane serca ( delikatnie bez smarowania ciasta) , piec w 180st około 10 minut.
ETAP 3:
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zdjąć ostrożnie papier, następnie ciasto odwrócić wzorem serduszek do dołu i zwinąć roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.
ETAP 4:
Krem wiśniowy:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją z twarożkiem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do kremu śmietankowego dodać dżem i wymieszać przy pomocy łyżki, odstawić do lodówki, aby krem troszkę zgęstniał.
ETAP 5:
Rozwinąć roladę i skropić ja dowolnym ponczem, następnie posmarować kremem i ponownie zwinąć, odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Magdalena88