iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Serduszkowa rolada

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszna i piękna rolada z kremem wiśniowym, taką roladę możemy sobie przygotować nawet jak nie świętujemy Walentynek.

Serduszkowa rolada Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serduszkowa rolada

ciasto na serduszka:

  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 20 gram masła
  • barwnik

ciasto biszkoptowe;

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dag masła

krem wiśniowy:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 gram twarożku naturalnego
  • 200 gram dżemu wiśniowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Serduszkowa rolada

ETAP 1:

Serduszkowa rolada
Seduszka rysować w dowolnym rozmiarze.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko jajka i mąkę na końcu czerwony barwnik. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy z małą końcówką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyrysować na nim z ciasta serduszka.

ETAP 2:

Serduszkowa rolada
Ciasto rozłożyć bez smarowania na blaszce.

Ciasto biszkoptowe:

Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać do uzyskania ładnej piany. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.

Ciastem biszkoptowym przykryć wymalowane serca ( delikatnie bez smarowania ciasta) , piec w 180st około 10 minut.

ETAP 3:

Serduszkowa rolada
Delikatnie oderwać papier z ciasta i zwinąć.

Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zdjąć ostrożnie papier, następnie ciasto odwrócić wzorem serduszek do dołu i zwinąć roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Serduszkowa rolada
Dzem dodać na samym końcu.

Krem wiśniowy:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją z twarożkiem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do kremu śmietankowego dodać dżem i wymieszać przy pomocy łyżki, odstawić do lodówki, aby krem troszkę zgęstniał.

ETAP 5:

Serduszkowa rolada

Rozwinąć roladę i skropić ja dowolnym ponczem, następnie posmarować kremem i ponownie zwinąć, odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.