kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Serek smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie takiego serka wymaga trochę czasu, ale jego smak wynagradza nam poniesiony trud. Polecam na kanapki.

Serek smażony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serek smażony

 

  • 25 dag twarogu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Sposób przygotowania:

Serek smażony
Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy np. widelcem, posypujemy sodą i odstawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia do twarogu dokładamy żółtko jajka, masło, przyprawy i wlewamy mleko. Mieszamy do połączenia się składników i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy masę serową na małym ogniu, aż nie będzie grudek i mieszamy. przez cały czas. Gotowy serek przelewamy do miseczki i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do stężenia.
Serek smażony
Kruszymy twaróg widelcem i posypujemy sodą
Serek smażony
o twarogu dokładamy pozostałe składniki, mieszamy
Serek smażony
Smażymy serek do momentu rozpuszczenia się składników.
Serek smażony
Przelewamy gotowy serek do miseczki i odstawiamy.