Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Serniczek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszysty,lekki serniczek.

Serniczek

Składniki:

Serniczek

 

  • CIASTO CIEMNE:
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Trochę masła i mąki do blaszki
  • MASA TWAROGOWA:
  • 660 g twarogu(serek śmietankowy naturalny Delfiko)
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Serniczek
Wszystkie składniki na ciasto ciemne razem zmiksować(masło powinno być miękkie).Ciemne ciasto wyłożyć do foremki,wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180*C.Piec ok.13-15 min.W tym czasie rozpuścić 100 g masła na patelni i ostudzić.Żółtka zmiksować z cukrem i z cukrem waniliowym.Dodać masło,budyń oraz twaróg.Zmiksować na jednolitą masę.Białka ubić na sztywną pianę.Delikatnie połączyć z masą serową.Wyłożyć delikatnie na ciemne ciasto(ciemne ciasto powinno być na tyle upieczone,by utrzymać wierzchnią warstwę twarogową).Piec ok. 50-55 min. w temp.180*C