jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Serniczek jeżynowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny, owocowy serniczek na zimno.

Serniczek  jeżynowy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serniczek jeżynowy.

 

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500ml jeżyn w lekkim syropie
  • biszkopty na dno foremki (ok. 200g)
  • 2 łyżki startej czekolady
  • 200ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g śmietankowego twarożku waniliowego o gładkiej konsystencji
  • 2 łyżki płatków kokosu
  • 2 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Serniczek jeżynowy.
Galaretkę wsypujemy do garnuszka razem z jeżynami i podgrzewając mieszamy delikatnie do rozpuszczenia galaretki. Studzimy ją. Foremkę wykładamy papierem, układamy na dnie biszkopty. Na biszkoptach rozkładamy równomiernie tężejącą galaretkę z jeżynami. Zostawiamy kilka łyżek do polania góry ciasta. Wstawiamy w chłodne miejsce. Żelatynę moczymy w 150 ml zimnej wody.Gdy napęcznieje rozpuszczamy ją przez podgrzanie a nastepnie studzimy. Ubijamy śmietankę. Serek wkładamy do miski, dodajemy cukier puder. Miksujemy serek kilka minut, pod koniec dodajemy tężejącą żelatynę, startą czekoladę. Miksujemy jeszcze chwilę,a następnie dodajemy bitą śmietanę - delikatnie mieszamy. Nakładamy warstwę sera do foremki, wyrównujemy ją. Lekko podgrzewamy galaretkę (odłożoną - kilka łyżek) Letnią rozprowadzamy na górze ciasta. Posypujemy wierzch ciasta płatkami kokosa i migdałów. Wstawiamy w chłodne miejsce.
Serniczek  jeżynowy.
Na rozłożonych biszkoptach rozkładamy jeżyny w galarecie.
Serniczek  jeżynowy.
Do masy serowej dodajemy bitą smietanę i delikatnie mieszamy.
Serniczek  jeżynowy.
Górę serniczka posypujemy płatkami kokosa i migdałów.