Sposób przygotowania:
Serniczek kakaowy
Przygotować niezbędne składniki na ciasto i na masę serową. Sparzyć wrzącą wodą wszystkie jajka ( 4 do ciasta, 4 do masy serowej), oddzielić żółtka od białek. Przesiać mąkę, dodać 4 żółtka, posiekać 1 margarynę, dodać 1 szklankę cukru, dodać proszek do pieczenia, oraz kakao, z tych składników zagnieść ciasto aby miało jednolitą i gładką konsystencję, Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny w celu schłodzenia. Wyjąć ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę natłuścić, oprószyć bułką tartą i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta na blasze i ponakłówać ciasto widelcem. W dalszej kolejności wykonać masę serową, w tym celu należy do miski dodać 4 żółtka, cukier i jedną margarynę, całość utrzeć na jednolita masę. Twaróg zmielić w maszynce i dodawać partiami do składników, dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystkie 8 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli na sztywną masę i dodać do ciasta, dodać olejek i całość zamieszać bardzo dokładnie aby masa była jednolita i puszysta. Na dno blaszki z ciastem wyłożyć masę serową, drugą cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych otworach i wyłożyć na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C i piec około 50-60 minut. Wyjąć, ostudzić ciasto i posmarować polewą gotową.