jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Serniczek orientalny.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli nie masz dużo czasu na pieczenie możesz przygotować serniczek ekspresowo, jedynie musisz potrzymać go kilka godzin w lodówce.

Serniczek orientalny. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serniczek orientalny.

 

  • 1 kg sera z prawdziwą wanilią do wypieków President
  • 1 galaretka cytrusowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (do ubijania)
  • 1 puszka owoców tropikalnych
  • listki mięty, estragonu i kwiaty szałwii do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Serniczek orientalny.
Galaretkę z dodatkiem żelatyny zalewamy wodą.Odstawiamy na 15 minut po czym podgrzewając mieszamy dokładnie nie doprowadzając do zagotowania.Studzimy. Ubijamy śmietankę z dodatkiem łyżki cukru pudru. Układamy na dnie foremki połowę odsączonych z syropu owoców. Miksując serek dodajemy ostudzoną galaretkę, następnie mieszamy ją delikatnie ubitą śmietankę. Na końcu dodajemy do masy pozostałe owoce, mieszamy i wykładamy do formy - wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy foremkę na kilka minut do gorącej wody po czym wywracamy sernik na talerz. Dekorujemy go bukiecikiem z ziół.
Serniczek orientalny.
Serniczek dekorujemy bukiecikiem z ziół.