A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Serniczek wagarowicza

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierwszy dzień wiosny.Niedziela pachnie świeżutkim ciastem i kawą,czego chcieć więcej???

Serniczek wagarowicza

Składniki:

Serniczek wagarowicza

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyż,kwaśnej śmietany
  • mąka-ile się wgniecie
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 żółtka
  • piana z 4 białek
  • 1 szkl.mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 opakowanie Sernixu
  • 1 olejek cytrynowy
  • 1 opakowanie rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Serniczek wagarowicza
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać śmietanę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kruche zagnieść i schłodzić pół godziny w lodówce,Rodzynki sparzyć i odstawić,Pianę ubić z 1 łyżką cukru pudru,żółtka ubić na puch z cukrem pudrem,cukrem waniliowym,twarogiem,mlekiem,sernixem i olejkiem.Do masy delikatnie dodać pianę i rodzynki obtoczone w mące,połączyć za pomocą łyżki,Wyłożyć blaszkę kruchym ciastem i zalać masą serową,Piec w temp.200* przez 55 minut,kroić wystudzone. Smacznego.

Tagi:

ciasto