Sposób przygotowania:
Serniczek z białą czekoladą i kokosem
Ciastka mocno pokruszyć. Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno tortownicy wysypać ciastka z masłem, ugnieść. Spód zapiekać w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do śmietany. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Masę lekko przestudzić. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier waniliowy, cukier puder i mąką, dokładnie wymieszać. Do twarogowej masy dodać czekoladę ze śmietaną, ponownie dokładnie wymieszać. Czekoladowo-serową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać wiórki kokosowe. Serniczek piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut (środek ciasta ma być ścięty). Serniczek ostudzić i polukrować. Podawać zimny.
marietta