Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Serniczek z białą czekoladą i kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny, delikatny kremowy serniczek z białą czekoladą, z dodatkiem wiórków kokosowych, na spodzie z kruchych ciasteczek.

Serniczek z białą czekoladą i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek z białą czekoladą i kokosem

 

  • 180 g kruchych ciastek
  • 1/3 kostki masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Serniczek z białą czekoladą i kokosem
Ciastka mocno pokruszyć. Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno tortownicy wysypać ciastka z masłem, ugnieść. Spód zapiekać w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do śmietany. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Masę lekko przestudzić. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier waniliowy, cukier puder i mąką, dokładnie wymieszać. Do twarogowej masy dodać czekoladę ze śmietaną, ponownie dokładnie wymieszać. Czekoladowo-serową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać wiórki kokosowe. Serniczek piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut (środek ciasta ma być ścięty). Serniczek ostudzić i polukrować. Podawać zimny.
Serniczek z białą czekoladą i kokosem
Roztopione masło dodane do pokruszonych ciastek.
Serniczek z białą czekoladą i kokosem
Połamana biała czekolada dodana do śmietany.
Serniczek z białą czekoladą i kokosem
Twaróg z dodatkiem jajek cukru pudru cukru waniliowego i mąki.
Serniczek z białą czekoladą i kokosem
Przestudzona roztopiona czekolada dodana do serowej masy.