SUPERPRZEPIS

Serniczek z ricotty z truskawkami

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Serniczek z ricotty z truskawkami Więcej zdjęć (5)

pyszny, kremowy, słodki - idealny do filiżanki popołudniowej kawy albo herbaty

Składniki:

Serniczek z ricotty z truskawkami

 

  • SPÓD - 125 g herbatników Holenderskich z czekoladą
  • 50 g masła albo margaryny
  • SERNIK - 500 g serka ricotta
  • 125 g jogurtu typu greckiego
  • 2 małe jajka
  • 3 żółtka z małych jajek
  • 60 g cukru zwykłego
  • 20 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 100 g białej czekolady
  • 7 cukierków Białe Michałki
  • 100 g małych truskawek

 

  • dodatkowo - cukier puder;
  • truskawki + odrobina cukru + troszkę soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Serniczek z ricotty z truskawkami
Naszykowałam tortownicę śr. 16 cm - dno i boki wyłożyłam papierem Saga (tym właśnie bo jest mocny i nie rozmięka) - boki w taki sposób żeby wystawały ponad krawędź formy, tak na wszelki wypadek :) SPÓD - herbatniki wsypałam do miski, rozkruszyłam przy pomocy grubej szklanki po prostu dociskając je denkiem. Wlałam roztopiony tłuszcz i wymieszałam łyżką na tzw. mokry piasek, który przesypałam do naszykowanej foremki i ugniotłam równo tą samą szklanką co wcześniej. Formę odstawiłam do lodówki żeby całość stężała.SERNIK - do miski przełożyłam ser, jogurt, cukier, budyń, pastę waniliową, żółtka i jajka - wymieszałam łyżką żeby nie było grudek. Wlałam rozpuszczoną czekoladę i dosypałam pokruszone Michałki. Masę przelałam na zastygnięty spód ciasteczkowy. Na wierzchu ułożyłam kawałki truskawek, wcześniej umytych i odszypułkowanych. Tortownicę zabezpieczyłam arkuszem papieru Saga - postawiłam ją na dużym kawałku, zebrałam brzegi dookoła i obwiązałam sznurkiem kuchennym - to zapobiegnie przedostaniu się wody przez szczeliny formy podczas pieczenia w kąpieli wodnej b o ten papier jej nie przepuszcza.Tak przygotowaną tortownicę wstawiłam do większej formy, do której nalałam gorącej wody na ok. 3 cm wysokości. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C - piekłam ok. 45 minut a po tym czasie wyłączyłam piec i pozwoliłam sernikowi w nim ostygnąć. Zimny przykryłam folią spożywczą i schłodziłam przez noc w lodówce. Podałam z dodatkiem zimnego sosu truskawkowego - po prostu zmiksowałam trochę świeżych truskawek razem z odrobiną cukru i soku z cytryny.
Serniczek z ricotty z truskawkami
pokruszone ciastka wymieszałam z tłuszczem i ugniotłam denkiem szklanki na dnie tortownicy
Serniczek z ricotty z truskawkami
składniki masy sernikowej wymieszałam w misce - tylko tyle żeby nie było grudek i żeby nie napowietrzać masy
Serniczek z ricotty z truskawkami
na wierzchu ułożyłam kilka połówek truskawek a formę zabezpieczyłam specjalnym papierem
Serniczek z ricotty z truskawkami
formę postawiłam w blaszce z wodą i piekłam w kąpieli wodnej