s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubione ciacho mojej córci

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • Masa
  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • olejek pomarańczowy lub skórka pomarańczowa
  • 5 jaj
  • paczka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 budyń śmietankowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka mąki

 

  • Polewa
  • 1/2 paczki masła
  • 7 łyżeczek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Sernik
Ciasto
1.Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sparzone rodzynki obtoczone w mące, olejek pomarańczowy lub skórkę pomarańczową.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z otrzymaną masą.
3.Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180-200°C

Polewa
1.Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do czasu aż polewa zgęstnieje. W sytuacji jeśli masło będzie się oddzielać należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
2.Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.