Sposób przygotowania:
Sernik a'la kukułka z białą polewą
Cukier karmelizuję z dodatkiem wody, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia się składników, potem mleko i kakao, dokładnie mieszam by nie było grudek. Na końcu dodaję spirytus i dokładnie mieszam. Masę kukułkową odstawiam. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem dodaję po jednym całym jajku i miksuję. Następnie dodaję twaróg trzykrotnie zmielony, potem wsypuje budynie i dodaję jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy o wym. 24x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wylewam masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h i 20 min. Następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 30-40 min. W razie konieczności, wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik, wyjmuję i studzę. Na polewę rozpuszczam masło z cukrem, dodaję mleko i gotuję około 10 min, cały czas mieszając. Do gęstniejącej masy dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam. W trakcie stygnięcia polewa twardnieje, więc można ją rozcieńczyć dodając jogurt naturalny lub słodką śmietankę. Wystudzony sernik smaruję białą polewa i ponownie odstawiam.