Sposób przygotowania:
Sernik z polewa cytrynową
Twaróg przecisnąć 2 razy przez praskę do ziemniaków. Wsypać cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i wlać sok z cytryny oraz mleko. Całość ucierać mikserem na jednolitą masę dodając białko i śmietanę. Do utartej masy wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na jednolitą masę. Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (dno i bok), papier od strony ciasta posmarować margaryną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50-55 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. Dobrze ostudzony sernik przekładamy na paterę, zdejmując papier od spodu (ciasto można odwrócić do góry spodem). Pozostawiamy papier na boku sernika i zapinamy obręcz tortownicy.Polewa: Przygotowujemy 2 garnki aby jeden wchodził w drugi. Do większego wlewamy wrzącą wodę. Do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy na średnich obrotach tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i chwilę ucieramy; wlewamy sok z cytryny i ponownie ucieramy. Teraz garnek z masą cytrynową wstawiamy do garnka z wrzątkiem (woda ciągle się podgrzewa), energicznie mieszamy i gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy cytrynowej dodajemy masło pokrojone w kawałki; dalej mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą polewę wyłożyć na dobrze wystudzony sernik, powierzchnię wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia polewy. Zdejmujemy obręcz i papier. SMACZNEGO!