Sposób przygotowania:
Sernik z polewą wiśniową
Serki odcedzić na cedzaku wyłożonym gazą przez co najmniej 1 godzinę. Herbatniki rozgnieść, przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem, posypać dno i boki tortownicy.
Żółtka ubić do białości, wsypać 1/2 szklanki cukru i ubić na kogel- mogel. Dodać serki, wsypać mąkę i sól, wlać aromat, wymieszać.
Białka ubić na pianę, stopniowo wsypując 1/2 szklanki cukru, lekko wymieszać z masą serową.
Wlać do tortownicy, piec 70 minut.
Wyłączyć gaz, pozostawić w piekarniku przez 1 godzinę, nie otwierając drzwiczek. 3/4 szklanki kompotu zagotować z cukrem, do tego wlać pozostały kompot wymieszany z mąką ziemniaczaną.
Zagotować.
Ciepłą polewą polać ciepły sernik i udekorować wiśniami.
Żółtka ubić do białości, wsypać 1/2 szklanki cukru i ubić na kogel- mogel. Dodać serki, wsypać mąkę i sól, wlać aromat, wymieszać.
Białka ubić na pianę, stopniowo wsypując 1/2 szklanki cukru, lekko wymieszać z masą serową.
Wlać do tortownicy, piec 70 minut.
Wyłączyć gaz, pozostawić w piekarniku przez 1 godzinę, nie otwierając drzwiczek. 3/4 szklanki kompotu zagotować z cukrem, do tego wlać pozostały kompot wymieszany z mąką ziemniaczaną.
Zagotować.
Ciepłą polewą polać ciepły sernik i udekorować wiśniami.