karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Sernik a'la mama

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sernik według mojej mamy, dodajemy do niego rodzynki, można dodać skórke pomarańczowa wszystko według upodobań.

Sernik a'la mama Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik a'la mama

 

  • MASA :
  • 1,3 kg sera białego
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 kostki margaryny
  • 10 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • CIASTO:
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik a'la mama
Ciasto: Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta łączymy ze sobą i ugniatamy dokładnie, powstałe ciasto dzielimy na pół,jedną część wkładamy do zamrażalnika, do momentu aż schłodzi sie tak że będzie je można łatwo zetrzeć na tarce. Drugą część wykładamy na blachę smarujemy białkiem. Ser przemielamy dwa razy ( można go również rozdrobnić blenderem). Gdy będziemy mielić ser drugi raz, dodajemy do niego kostkę margaryny. Z jaj oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do przemielonego wraz z margaryną sera, z białek ubijamy pianę, którą również dodajemy do sera.Następnie dodajemy pozostałe składniki (cukier i cukier waniliowy proszek do pieczenia oraz dwa budynie) wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy. Powstała masę wylewamy do blachy wyłożonej, ciastem, a na mase scieramy ciasto wcześniej schłodzone. Pieczemy w tem 200 stopni prze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Sernik a'la mama
masa serowa wylana do blachy, wyrównac i pokryć ciastem