malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sernik bardzo puszysty

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Znajomi zawsze proszą o przepis na niego. Jest maksymalnie pulchne i wysokie. Pięknie wygląda.

Sernik bardzo puszysty

Składniki:

Sernik bardzo puszysty

 

  • 1,5 kg twarogu (zmielić lub mielonego)
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 żółtek (białka na pianę)
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 opakowania herbatników(do wyłożenia spodu),
  • 2 łyżki skondensowanego mleka do
  • dekoracji lub też gotowa polewa czekoladowa,
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik bardzo puszysty
Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrami oraz margaryną. Natomiast białka ubijamy na sztywną pianą ze szczyptą soli i dodajemy do twarogu. Następnie dodajemy budyń, utarte żółtka i wciskamy sok z cytryny. Przekładamy masę na dużą prostokątną blachę i pieczemy sernik 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu studzimy i smarujemy mlekiem skondensowanym. 

Tagi:

ciasto sernik