czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z musem malinowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Wszyscy zajadają się nim ze smakiem. A kolorowy mus dodatkowo zachęca do skosztowania.

Sernik z musem malinowym

Składniki:

Sernik z musem malinowym

 

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg półtłustego twarogu,
  • 1/2kg serka mascarpone,
  • 5 jajek,
  • 2 opak. budyniu waniliowego,
  • 1i1/2 szkl. cukru pudru,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego.

 

  • Mus malinowy:
  • 25dag malin,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik z musem malinowym
1. Margarynę pokroić w kawałki, przełożyć do garnuszka i stopić wraz z cukrem i połamaną na kosteczki czekoladą. Dodać rozkłócone jajko oraz przesianą mąkę. Masę wylać na przygotowaną tortownicę o śr. 24 cm. Piec ok. 10 min w temp. 180st. 2. Twaróg zmielić. Dodać serek mascarpone, puder i olejek waniliowy, zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodać śmietanę i sproszkowane budynie. Wymieszać szpatułką. Masę wylać na podpieczony spód.3. Przebrane maliny rozgnieść widelcem z cukrem. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Nakładać łyżeczką porcje musu na masę serową i wykałaczką zrobić esy-floresy. Piec 15 min w temp. 180st, następnie 90 min w temp. 110st. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30min. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i po 15min wyjąć gotowy sernik. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.