nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Sernik bez spodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatny sernik, lekki, puszysty, świetny w ramach niezbyt kalorycznego deseru. To propozycja na co dzień, jak i od święta.

Sernik bez spodu

Składniki:

Sernik bez spodu

 

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 100g margaryny
  • 7 jajek
  • 2 opakowania śmietankowego budyniu
  • 3 łyżki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik bez spodu
Rozpuścić margarynę i odstawić ją do ostygnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, budyniami śmietankowymi oraz z rozpuszczoną i ostudzoną margaryną w trakcie miksowania dodając porcjami biały, zmielony ser. Gdy wszystkie wcześniej wymienione produkty zostaną połączone, zmiksowane ubić sztywną pianę z białek. Wmieszać delikatnie ubitą pianę w serową masę. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Przelać masę na sernik do blaszki. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę.