jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sernik brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Połaczenie kremowego twarożku z aromatycznymi brzoskwiniami to sprawdzone połączenie. Warto przygotować takie ciasto do niedzielnej kawki.

Sernik brzoskwiniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik brzoskwiniowy

 

  • 1 kg twarogu mielonego do serników
  • 400 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowa i brzoskwiniowa)
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • duża puszka brzoskwiń
  • paczka biszkoptów

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowy
Galaretkę cytrynową z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody po czym odstawiamy do schłodzenia. Drugą galaretkę (brzoskwiniową) rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ubijamy śmietankę. Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem po czym dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Dodajemy do sera tężejacą galaretkę i mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojone i odsączone brzoskwinie pozostawiając troche do dekoracji. Masę serową przekładamy do formy. Na górze układamy owoce po czym zalewamy je tężejacą galaretką brzoskwiniową. Wstawiamy do lodówki. Podajemy sernik gdy masa serowa i galaratka całkowicie stężeją.Przygotowałam drugą galaretkę w ilości wody wg wskazówek na opakowaniu. Gdy galaretka zaczęła tężeć wylałam ją na górę sernika. wstawiłam na dwie godziny do lodówki.
Sernik brzoskwiniowy
Dodajemy pokrojone i odsączone z syropu brzoskwinie pozostawiając troche do dekoracji.
Sernik brzoskwiniowy
Masę serową przekładamy do formy. Na górze układamy owoce.
Sernik brzoskwiniowy
Owoce ułozone na cieście zalewamy je tężejacą galaretką brzoskwiniową.