rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sernik brzoskwiniowy z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Serniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Nie za słodki, nie za mdły, a do popołudniowej kawki w sam raz.

Sernik brzoskwiniowy z winogronami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik brzoskwiniowy z winogronami

 

  • Tortownica o śr. 26cm

 

  • Spód sernika:
  • Opakowanie wafelków kokosowych (80g) np. firmy Skawa
  • 2 garści płatków czekoladowo karmelowych Lion

 

  • Sernik:
  • 1 kostka margaryny
  • 0.5 kg sera białego
  • 2o g żelatyny spożywczej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • pół łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

 

  • kiść winogron
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowy z winogronami
Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko gotujemy. Zagotowane mleko przelewamy powoli do żelatyny i mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Pozostawiamy do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Galaretkę brzoskwiniową również rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony dwa razy ser biały, cukier puder oraz olejek. Do powstałej masy dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia. Sernik najlepiej przygotować wieczorem i odstawić go na całą noc do lodówki. Można użyć innych owoców, zarówno do sernika jak i na wierzch, pamiętajmy tylko o dobraniu odpowiednich galaretek i olejku zapachowego.
Sernik brzoskwiniowy z winogronami
Spód tortownicy wysypujemy pokruszonymi wafelkami