Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Sernik brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki niczym chmurka serniczek z nutą dojrzałej brzoskwini, która nadaje temu sernikowi charakteru oraz słodyczy.

Sernik brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik brzoskwiniowy

Spód

  • 120 g biszkoptów

Masa serowa

Dekoracja

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 brzoskwinie pokrojone w 1/16

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowy
Spód:

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno wykładamy biszkoptami.

Masa serowa:

Usunąć pestki z brzoskwiń przekrawając je w połowie. Na blaszce ułożyć je stroną krojoną do góry i polać miodem. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree. Dodać sok z cytryny i wymieszać.

Żelatynę namoczyć w wodzie.

Galaretkę oraz żelatynę zalać 150 ml wrzątku. Wystudzić. W misce zmiksować mascarpone dodać puree i wymieszać. Dodać galaretkę i połączyć. Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę przelać na spód z biszkoptów i wstawićdo łodówki do stężenia.

Dekoracja:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku, wystudzić. Brzoskwinie ułożyć na stężałym serniku wg upodobania. Zalać wystudzoną galaretką odstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Smacznego.
Sernik brzoskwiniowy
Zdrowe brzoskwinie twarożek i duuuużo serca:)