Sposób przygotowania:
Sernik brzoskwiniowy
Spód:
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno wykładamy biszkoptami.
Masa serowa:
Usunąć pestki z brzoskwiń przekrawając je w połowie. Na blaszce ułożyć je stroną krojoną do góry i polać miodem. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w wodzie.
Galaretkę oraz żelatynę zalać 150 ml wrzątku. Wystudzić. W misce zmiksować mascarpone dodać puree i wymieszać. Dodać galaretkę i połączyć. Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać na spód z biszkoptów i wstawićdo łodówki do stężenia.
Dekoracja:
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku, wystudzić. Brzoskwinie ułożyć na stężałym serniku wg upodobania. Zalać wystudzoną galaretką odstawić do lodówki do pełnego stężenia.
Smacznego.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno wykładamy biszkoptami.
Masa serowa:
Usunąć pestki z brzoskwiń przekrawając je w połowie. Na blaszce ułożyć je stroną krojoną do góry i polać miodem. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w wodzie.
Galaretkę oraz żelatynę zalać 150 ml wrzątku. Wystudzić. W misce zmiksować mascarpone dodać puree i wymieszać. Dodać galaretkę i połączyć. Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać na spód z biszkoptów i wstawićdo łodówki do stężenia.
Dekoracja:
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku, wystudzić. Brzoskwinie ułożyć na stężałym serniku wg upodobania. Zalać wystudzoną galaretką odstawić do lodówki do pełnego stężenia.
Smacznego.