Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik z buraczkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny sernik z buraczkami i żurawiną. Ciasto na każdą okazję. Doskonałe połączenie smaków. Warto go przygotować.

Sernik z buraczkami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z buraczkami i żurawiną

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 50g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Masa serowa:
  • 600g sera białego
  • 2 buraki ćwikłowe
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 50g suszonej żurawiny
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Sernik z buraczkami i żurawiną
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj żółtka, cukier puder, kakao, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22cm. Masa serowa: Buraki ugotuj do miękkości. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Nadal ucierając dodawaj kolejno zmielony ser, budyń, mąkę, buraczki oraz żurawinę. Białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto na blaszce. Piecz 55 minut w temperaturze 180 stopni. Polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej przestudzone ciasto. Wierzch posyp perełkami.
Sernik z buraczkami i żurawiną
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj żółtka, cukier puder, kakao, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22cm.
Sernik z buraczkami i żurawiną
Buraki ugotuj do miękkości. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Sernik z buraczkami i żurawiną
Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Nadal ucierając dodawaj kolejno zmielony ser, budyń, mąkę, buraczki oraz żurawinę.
Sernik z buraczkami i żurawiną
Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto na blaszce. Piecz 55 minut w temperaturze 180 stopni.