Sposób przygotowania:
Tort o smaku ajerkoniakuWykonanie:
Wykonanie biszkoptu :
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładam papierem dno i boki. Przekładam masę, piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje na cztery blaty.
Krem:
Masło miękkie miksujemy na krem i dodajemy strumyczkiem ajerkoniak. Śmietanę ubijamy osobno z cukrem i pomału dodajemy do kremu i mieszamy i tak do ostatniej śmietanki.
Żelatynę wsypujemy do miseczki żaroodpornej i zalewamy wodą, tyle aby zakryło i żebyśmy mogli rozmieszać. Żelatyna napęcznieje i wtedy wstawiamy ja na 30 sekund do mikrofali, rozpuści nam się. Lekko ciepłą dodajemy do kremu miksując go. Smarujemy kremem biszkopt.
Wierzch i boki smarujemy samą ubitą śmietaną i na około tortu dekorujemy go słomka ptysiową ( dociskamy aby słomka "wkleiła się w tort", a wierzch rozetki ze śmietany i wiórka cytrynowe z czekolady.Tort wyszedł przepyszny.