lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort o smaku ajerkoniaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś troszkę inny tort, a właściwie o innym smaku. Bardzo smaczny wyszedł. Dekoracja dodała mu uroku.

Tort o smaku ajerkoniaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort o smaku ajerkoniaku

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

 

  • jaja 5 szt
  • maka pszenna 7 łyżek
  • cukier 3 łyżki

 

  • Krem:

 

  • masło 100 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • ajerkoniak 500ml
  • śmietanka 30% 500 ml
  • słomka ptysiowa z cynamonem
  • żelatyna 6 łyżeczek

 

  • Dekoracja:

 

  • śmietana 30% 350 ml
  • cukier 1 łyżka
  • wiórka z czekolady cytrynowe
  • kuleczki złote jadalne ( z cukierni) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort o smaku ajerkoniaku

Wykonanie:

Wykonanie biszkoptu :

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładam papierem dno i boki. Przekładam masę, piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje na cztery blaty.

Krem:

Masło miękkie miksujemy na krem i dodajemy strumyczkiem ajerkoniak. Śmietanę ubijamy osobno z cukrem i pomału dodajemy do kremu i mieszamy i tak do ostatniej śmietanki.

Żelatynę wsypujemy do miseczki żaroodpornej i zalewamy wodą, tyle aby zakryło i żebyśmy mogli rozmieszać. Żelatyna napęcznieje i wtedy wstawiamy ja na 30 sekund do mikrofali, rozpuści nam się. Lekko ciepłą dodajemy do kremu miksując go. Smarujemy kremem biszkopt.

Wierzch i boki smarujemy samą ubitą śmietaną i na około tortu dekorujemy go słomka ptysiową ( dociskamy aby słomka "wkleiła się w tort", a wierzch rozetki ze śmietany i wiórka cytrynowe z czekolady.Tort wyszedł przepyszny.

Tort o smaku ajerkoniaku
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Tort o smaku ajerkoniaku
Formę okrągłą 26 cm wykładam papierem dno i boki. Przekładam masę, piekę 25 minut w 170 stopniach.
Tort o smaku ajerkoniaku
Po upieczeniu kroje na cztery równe blaty.
Tort o smaku ajerkoniaku
Smarujemy kremem biszkopt.Wierzch i boki smarujemy samą ubitą śmietaną i na około tortu dekorujemy go słomka ptysiową( dociskamy aby słomka "wkleiła się w tort", a wierzch rozetki ze śmietany i wiórka cytrynowe z czekolady.