Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik z czekoladą jest bardzo smaczny i oryginalny. Czekolada, skórka pomarańczowa i ser to dobre połączenie.

Sernik z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z czekoladą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15-20 dag cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • Pozostałe składniki:
  • polewa czekoladowa lub czekolada
  • płatki białej czekolady
  • kropelki czekoladowe
  • 3 łyżki słodkiego kakao
  • bułka tarta

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z czekoladą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Posiekać z masłem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Masa serowa. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować z olejem i budyniem, połączyć z jajkami, dodać skórkę pomarańczową, pokrojoną w kotkę czekoladę, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. 1 krążkiem wyłożyć dno tortownicy, posypać słodkim kakao, wyłożyć masę serową. Po wierzchu ser posypać słodkim kakao i przykryć drugim krążkiem ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Zimny sernik oblać polewą i ozdobić według uznania. 
Sernik z czekoladą
Ciasto w tortownicy posypć słodkim kakao
Sernik z czekoladą
Masę serową wymieszać z pokrojoną czekoladą
Sernik z czekoladą
Wyłożyć na przygotowane ciasto i wyrównać
Sernik z czekoladą
Oprószyć pozostałym kakao przykryć ciastem