Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Sernik marmurek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy wylewamy masę na masę ona tak ładnie się rozchodzi jak zebra. Ciasto jest bardzo smaczne i w sam raz na upały

Sernik marmurek na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik marmurek na zimno

 

  • ser biały tłusty - 0,5 kg
  • truskawki
  • biszkopty - 150 g
  • galaretka cytrynowa - 2 opak
  • galaretka truskawkowa - 1 opak
  • galaretka agrestowa - 1 opak
  • galaretka pomarańczowa - 1 opak
  • śmietana 18%- 400 ml
  • bita śmietana - 1 opak
  • cukier - 2 łyżki
  • kakao - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Sernik marmurek na zimno
Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik marmurek na zimno
Galaretki rozpuszczone w jednej szklance wody
Sernik marmurek na zimno
Masa serowa zmiksowana z galaretkami i kakao
Sernik marmurek na zimno
Na masę serową wylewne kolejno zostały masy
Sernik marmurek na zimno
Na samym końcu wylane masy z kakao i galaretką cytrynową i odstawić do stężenia