WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Sernik cytrynowy z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, puszysty i delikatny sernik lekko cytrynowy z dodatkiem dżemu truskawkowego, zrobiony na herbatnikach i udekorowany czekoladą.

Sernik cytrynowy z dżemem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik cytrynowy z dżemem

 

  • ok. 25 herbatników
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200g miękkiego masła
  • 8 mniejszych jajek w temp. pokojowej
  • 1szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki)
  • ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy z dżemem

ETAP 1:

Prostokątną blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka utrzeć z masłem i cukrami na puszysty krem. Następnie dodawać partiami ser i miksować do połączenia. Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z budyniem i wymieszać. Na koniec wmieszać do masy ubite białka już łyżką drewnianą.

Masę wyłożyć na herbatniki. W masę poutykać dżem. Sernik piec godzinę w 170 stopniach. Studzić 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjąć na kratkę.

Czekoladę gorzką rozpuścić w 1 łyżce gorącej śmietany i polać ciasto. Białą czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej śmietany i również polać ciasto.

Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Sernik cytrynowy z dżemem
Wystudzony sernik udekorowany czekoladą białą i gorzką
Sernik cytrynowy z dżemem
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik cytrynowy z dżemem
Dżem truskawkowy poutykany w masę serową.
Sernik cytrynowy z dżemem
Masa serowa wymieszana z ubitą pianą z białek
Sernik cytrynowy z dżemem
herbatniki ułożone w blaszce