Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę połącz z proszkiem, kakao i cukrem pudrem.

Sernik czekoladowy

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • ciasto:
  • 80g cukru pudru
  • 100g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • cukier waniliowy
  • żółtko

 

  • masa:
  • 2 jajka
  • 500g twarogu
  • 200g cukru
  • 2 łyżki budyniu
  • 200g czekolady
  • białko

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę połącz z proszkiem, kakao i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło, żółtko i cukier wanilinowy. Ze składników wyrób ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godz. Wylep tortownicę ciastem, piecz 15 min w 190 st. C.
Twaróg utrzyj z cukrem, żółtkami i budyniem. Wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj pianę z białek. Masę wlej do formy i piecz jeszcze 40 min. w tej samej temp. Ostudź i wyjmij z formy.