kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z czekoladą, sernik z czekoladą

Sernik czekoladowy

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dag kakao
  • pół kostki masła
  • żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

 

  • Krem serowy:
  • pół kilo sera twarogowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 20 dag stopionej mlecznej czekolady
  • 20 dag cukru

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Ukształtować kulę, zawinąć w folię, chłodzić pół godziny w lodówce. Po czym rozwałkować, ułożyć w blaszce. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut. Po czym na cieście ułożyć krem: oddzielić żółtka od białek. Dokładnie utrzeć żółtka z serem, cukrem i dwoma łyżkami budyniu. Wlać lekko przestudzoną czekoladę i dodać pianę ubitą z białek. Dokładnie wymieszać. Sernik piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.