slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik dyniowo - kokosowy na serze ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny sernik o ciekawym smaku. Połączenie dyni i kokosu było świetnym połączeniem smakowym.

Sernik dyniowo - kokosowy na serze ricotta

Składniki:

Sernik dyniowo - kokosowy na serze ricotta

 

  • 100 g herbatników
  • 500g ricotty
  • 4 jajka
  • 1 szkl purre z dynii
  • 3/4 szkl wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła+ 1 łyżka mleka
  • płatki kokosowe i kolorowa posypka do dekoracji
  • blaszka 23x23

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo - kokosowy na serze ricotta
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wkładamy ser i dodajemy po żółtku i miksujemy.

Następnie dodajemy cukier i miksujemy przez chwilę. Potem dodajemy dynię,wiórki kokosowe,mleko,olej,budyń i proszek do pieczenia-wszystko mieszamy.

Ubijamy białka na sztywno i łączymy z ciastem. Masę wylewamy na herbatniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godz i 15 minut. Studzimy sernik w uchylonym piekarniku.

Robimy polewę: białą czekoladę z masłem i mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nią sernik.

Dekorujemy płatkami kokosowymi i kolorową posypką.

Tagi:

ciasto sernik