Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 418]

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wypieki na słodko z użyciem warzyw? Uwielbiam! Temat konkursu wyjątkowo przypadł mi do gustu. Szybko pojawiły się pomysły - na ciasto z buraczkami, z cukinią, z fasolą. Zamiast ograniczać się do jednego, postanowiłam połączyć 3 ciasta w jeden tort :)

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1" Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"

Ciasto z cukinii

Ciasto z czerwonej fasoli

  • 250 g czerwonej fasoli
  • 1/2 banana
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z buraczkami

  • 1 mały burak
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady białej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju

Krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g mascarpone

Kruche ciasteczka do dekoracji

Pozostałe

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • czekolada mleczna do starcia
  • herbata do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania:

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"

Przygotowanie ciasta z cukinii -cz. 1

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"
Umytą cukinię obieramy i ścieramy na tarce

Cukinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce. Orzechy siekamy.

Przygotowanie ciasta z cukinii - cz. 2

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"
Składniki suche i mokre łączymy ze sobą, dodajemy cukinię

Mąkę pszenną wraz z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do miseczki, dodajemy posiekane orzechy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, dodajemy jajka, maślankę, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie powyższe składniki łączymy ze składnikami suchymi. Dodajemy cukinię, mieszamy.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 st. C (sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka - gdy patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone).

Ciasto z czerwonej fasoli

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"
Ciasto z czerwonej fasoli z dodatkiem banana, czekolady, kakao

Fasolę namaczamy, gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy; opcjonalnie - ścieramy na tarce. Banana kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w kielichu blendera, blendujemy na jednolite ciasto.
Przelewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 35 min. w 180 st. C. (pieczemy do suchego patyczka).

Ciasto buraczkowe - cz. 1

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"
Ostatnią warstwą jest ciasto z dodatkiem buraczków

Buraczka obieramy, ścieramy na tarce. Czekoladę białą siekamy. Czekoladę deserową roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem, powoli mieszamy z przestudzoną czekoladą deserową.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Składniki mokre naprzemiennie łączymy ze składnikami suchymi i olejem.

ETAP 5:

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"
Do warstwy buraczkowo - czekoladowej dodajemy białą czekoladę

Na koniec do ciasta dodajemy białą czekoladę.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C (do suchego patyczka).

Ciasteczka do dekoracji

Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"
Do udekorowania ciasta użyłam m.in. kruchych ciasteczek w kształcie listków i kokardek

Do udekorowania mojego ciasta użyłam m.in. kruchych ciasteczek.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder i masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy, za pomocą foremek lub noża wycinamy dowolne kształty - u mnie listki i kokardki.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 175 st. C 5-10 minut.

Ciasteczka smarujemy lukrem.

Krem, przełożenie, dekoracja

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone.

Blaty ciasta lekko nasączamy herbatą. Blaty ciasta układamy w dowolnej kolejności, przekładając je powidłami i masą. Wierzch ciasta smarujemy masą śmietanową, dekorujemy ciasteczkami i startą czekoladą.

Smacznego!

Przepis może i jest skomplikowany, a ciasto pracochłonne, ale mina gości - bezcenna.