Sposób przygotowania:
Tort "Warzywna niespodzianka - 3 w 1"Przygotowanie ciasta z cukinii -cz. 1
Cukinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce. Orzechy siekamy.
Przygotowanie ciasta z cukinii - cz. 2
Mąkę pszenną wraz z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do miseczki, dodajemy posiekane orzechy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, dodajemy jajka, maślankę, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie powyższe składniki łączymy ze składnikami suchymi. Dodajemy cukinię, mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 st. C (sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka - gdy patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone).
Ciasto z czerwonej fasoli
Fasolę namaczamy, gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy; opcjonalnie - ścieramy na tarce. Banana kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w kielichu blendera, blendujemy na jednolite ciasto.
Przelewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 35 min. w 180 st. C. (pieczemy do suchego patyczka).
Ciasto buraczkowe - cz. 1
Buraczka obieramy, ścieramy na tarce. Czekoladę białą siekamy. Czekoladę deserową roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem, powoli mieszamy z przestudzoną czekoladą deserową.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Składniki mokre naprzemiennie łączymy ze składnikami suchymi i olejem.
ETAP 5:
Na koniec do ciasta dodajemy białą czekoladę.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C (do suchego patyczka).
Ciasteczka do dekoracji
Do udekorowania mojego ciasta użyłam m.in. kruchych ciasteczek.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder i masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy, za pomocą foremek lub noża wycinamy dowolne kształty - u mnie listki i kokardki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 175 st. C 5-10 minut.
Ciasteczka smarujemy lukrem.
Krem, przełożenie, dekoracja
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone.
Blaty ciasta lekko nasączamy herbatą. Blaty ciasta układamy w dowolnej kolejności, przekładając je powidłami i masą. Wierzch ciasta smarujemy masą śmietanową, dekorujemy ciasteczkami i startą czekoladą.
Smacznego!
Przepis może i jest skomplikowany, a ciasto pracochłonne, ale mina gości - bezcenna.