Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 762]

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 280
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem

Składniki:

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem

Forma o średnicy 24-26 cm, ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g)
  • 3/4 szklanki cukru (180g)
  • 180g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 600g serka waniliowego (użyłam z wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 2 białka

Opcjonalnie:

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem

Ciasto:

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem
Ciasto przygotować tak samo jak kruszonkę.

Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Powstałe ciasto podzielić na części: 2/3 i 1/3.

Masa serowa:

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem
Masa serowa powinna być delikatna i puszysta.

Margarynę stopić i ostudzić, a białka ubić na sztywną pianę. Serek waniliowy zmiksować z cukrem, budyniem oraz przestygniętą margaryną. Na końcu wmieszać pianę z białek.

Sernik:

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem
Spód z ciasta powinien być ubity, a wierzch kruszony.

Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia należy wyłożyć większą część ciasta. Na spodzie umieścić masę serową i na końcu resztę ciasto - lekko krusząc dociskając.

Pieczenie:

Sernik z serka waniliowego między kruchym ciastem
Gotowe ciasto można udekorować za pomocą polewy czekoladowej.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.

Tagi:

serniki ciasta