iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik kawowo-chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mała próba przed świętami co wyjdzie z takiego połączenia smaków, dwa przepisy połączone w jeden i wyszło pysznie.

Sernik kawowo-chałwowy

Składniki:

Sernik kawowo-chałwowy

ciasto:

masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 25 dag margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek pasty tahini

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik kawowo-chałwowy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sypką kawę oraz cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do kopczyka z mąki, wbić 2 jajka i wlać mleko, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Masa serowa:

Margarynę i pastę tahini utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na zmianę z niewielkimi porcjami sera na koniec dodać proszek budyniowy.

Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy, posypać po wierzchu kaszą manną i wylać masę serową. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze na wielkość blaszki, ułozyć na wierzchu masy serowej papierem do góry i teraz delikatnie zdjąć papier.

Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze na kilka minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli i wymieszać ze śmietanką, tak przygotowaną polewa polać wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta, odstawić do zastygnięcia.

Osobiście lubię serniki następnego dnia po upieczeniu.