Sposób przygotowania:
Sernik kawowo-chałwowy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sypką kawę oraz cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do kopczyka z mąki, wbić 2 jajka i wlać mleko, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Masa serowa:
Margarynę i pastę tahini utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na zmianę z niewielkimi porcjami sera na koniec dodać proszek budyniowy.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy, posypać po wierzchu kaszą manną i wylać masę serową. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze na wielkość blaszki, ułozyć na wierzchu masy serowej papierem do góry i teraz delikatnie zdjąć papier.
Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze na kilka minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli i wymieszać ze śmietanką, tak przygotowaną polewa polać wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta, odstawić do zastygnięcia.
Osobiście lubię serniki następnego dnia po upieczeniu.
Masa serowa:
Margarynę i pastę tahini utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na zmianę z niewielkimi porcjami sera na koniec dodać proszek budyniowy.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy, posypać po wierzchu kaszą manną i wylać masę serową. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze na wielkość blaszki, ułozyć na wierzchu masy serowej papierem do góry i teraz delikatnie zdjąć papier.
Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze na kilka minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli i wymieszać ze śmietanką, tak przygotowaną polewa polać wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta, odstawić do zastygnięcia.
Osobiście lubię serniki następnego dnia po upieczeniu.