kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny sernik gotowany na którego przygotowanie potrzebujemy dużo mniej czasu niż na tradycyjny sernik pieczony.

Sernik gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • 0,5 kg twarogu mielonego
  • 12 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 mililitra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • herbatniki do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Budyń mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku,
wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje. Małą foremkę wykładamy folią spożywczą i na dno blaszki
wykładamy herbatniki wylewamy połowę masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej, układamy na wierzchu herbatniki.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Sernik gotowany
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
Sernik gotowany
Do rozpuszczonego masła z cukrem dodajemy twaróg.
Sernik gotowany
W mleku mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną.
Sernik gotowany
Do masy serowej wlewamy budyń wymieszany z mąką i mlekiem.

Tagi:

sernik ciasto