MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik gotowany z brzoskwiniami na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny waniliowy sernik gotowany, z brzoskwiniami i herbatnikami, oblany mleczną czekoladą - idealny do kawy :)

Sernik gotowany z brzoskwiniami na herbatnikach

Składniki:

Sernik gotowany z brzoskwiniami na herbatnikach

 

  • masa serowa:
  • 1kg sera
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 x budyń waniliowy
  • 1/2 szkl. mleka
  • 150g masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z brzoskwiniami na herbatnikach
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Masę wlewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Gdy masa serowa będzie jednolita, wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Brzoskwinie kroimy na kawałki. Syrop gotujemy, następnie dodajemy żelatynę, i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Blachę wykładamy połową herbatników. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Posypujemy brzoskwiniami, zalewamy syropem. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, przykrywamy resztą herbatników. Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Roztopioną czekoladą polewamy herbatniki.