Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sernik gotowany na miodowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jak zawsze tradycją w moim domu jest przygotowanie sernika gotowanego na cieście miodowym polanym sosem tiramisu

Sernik gotowany na miodowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany na miodowym cieście

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na miodowym cieście
CIASTO Z MIODEM Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na 3 placki. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor. Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.

MASA SEROWA Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując. Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać. Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. SKŁADANIE CIASTA: Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. Odstawić ciasto na całą noc. Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę na cieście sosem tiramisu. Smacznego !
Sernik gotowany na miodowym cieście
Z podanych składników upieczono trzy placki
Sernik gotowany na miodowym cieście
Masa serowa została przygotowana i przełożona do garnka
Sernik gotowany na miodowym cieście
Masa ugotowana gorąca zostanie wylana na placki
Sernik gotowany na miodowym cieście
Placki zostały przełożone gotowaną masą serową