Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na miodowym cieście
CIASTO Z MIODEM Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na 3 placki. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor. Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.
MASA SEROWA Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując. Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać. Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. SKŁADANIE CIASTA: Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. Odstawić ciasto na całą noc. Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę na cieście sosem tiramisu. Smacznego !
MASA SEROWA Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując. Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać. Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. SKŁADANIE CIASTA: Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. Odstawić ciasto na całą noc. Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę na cieście sosem tiramisu. Smacznego !