Sposób przygotowania:
Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem
Mąkę należy posiekać razem z masłem, następnie dodać jajka, żółtka, cukier puder oraz kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia - szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do wysamrowanych blaszek. Pieczemy 3 placki na złoty kolor (ok 10-15 minut) w temperaturze 180*. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego jajka, cukier puder i dokładnie mieszamy. W garnku topimy margarynę, gdy całkiem się rozpuści przekładamy masę serową i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się połączy dodajemy również rodzynki i pomarańczową skórkę. Ciągle mieszając prażymy całość na wolnym ogniu, gdy masa się zagotuje wsypujemy sproszkowany budyń i energicznie mieszając gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Na dnie blaszki układamy jeden kruchy brat, na to 1/3 masy serowej, przykrywamy drugim, kruchym ciastem, 1/3 masy twarogowej, kolejne ciasto i pozostały twaróg. Ciasto zalałam 2 galaretkami o smaku żurawinowym rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.