Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna wersja nieco innego sernika

Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 gram rodzynek
  • 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem
Mąkę należy posiekać razem z masłem, następnie dodać jajka, żółtka, cukier puder oraz kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia - szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do wysamrowanych blaszek. Pieczemy 3 placki na złoty kolor (ok 10-15 minut) w temperaturze 180*. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego jajka, cukier puder i dokładnie mieszamy. W garnku topimy margarynę, gdy całkiem się rozpuści przekładamy masę serową i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się połączy dodajemy również rodzynki i pomarańczową skórkę. Ciągle mieszając prażymy całość na wolnym ogniu, gdy masa się zagotuje wsypujemy sproszkowany budyń i energicznie mieszając gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Na dnie blaszki układamy jeden kruchy brat, na to 1/3 masy serowej, przykrywamy drugim, kruchym ciastem, 1/3 masy twarogowej, kolejne ciasto i pozostały twaróg. Ciasto zalałam 2 galaretkami o smaku żurawinowym rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem
Etap 1 pieczemy trzy kruche ciasta na rumiano
Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem
Etap 2 do ser dodajemy jajka i cukier puder
Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem
Etap 3 do stopionej margaryny dodajemy ser
Sernik gotowany przełożony kruchym ciastem
Etap 4 do masy twarogowej dodajemy rodzynki i skorke