Sposób przygotowania:
Sernik gotowany szpileczki
Żółtka jajek ucieramy w misce z cukrem, cukrem pudrem i masłem. W drugiej misce ubijamy białka na pianę. Do żółtek dodajemy ser, całość mieszamy i dodajemy pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do sporego garnka i gotujemy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, i odcedzamy po 5 minutach. Dno foremki wykłądamy herbatnikami, najlepiej podwójną warstwą. Ser gotujemy, mieszając, aby sie nie przypalił. Gdy masa serowa zacznie się gotować dolewamy do niej budyń rozmieszany w mleku, mieszamy i doprowadzamy ponownie do zagotowania. Połowę ciepłej masy serowej przelewamy na herbatniki, na wierzch wysypujemy rodzynki i delikatnie przykrywamy serem. Na to wykładamy warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzchu układamy herbatniki. Po ostygnięciu sernik wstawiamy do lodówki, a nastepnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką. Sernik przechowujemy w lodówce.
czarna-mamba