MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik gotowany z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sernik gotowany z owocami - pycha!

Sernik gotowany z borówkami

Składniki:

Sernik gotowany z borówkami

 

  • masa serowa:
  • 400g borówek
  • 1 kg sera z wiaderka lub w kostkach
  • 5 żółtek
  • 150g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • (1/2 buteleczki aromatu waniliowego)
  • 2 opakowania budyniu - użyłam waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • dodatkowo: truskawki do posypania

 

  • kruchy spód:
  • 180g herbatników
  • 60g masła

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z borówkami
Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem. Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką. Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Następnie dodajemy borówki, chwilę podgrzewamy. Wszystko dokładnie miksujemy. Gdy masa zacznie się gotować, wlewamy budyń - mieszamy aż ser zgęstnieje. Gdy masa serowa ostygnie, wylewamy ją na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki. Można posypać kawałkami truskawek, lub pudrem. Smacznego :)