Sposób przygotowania:
Sernik z domowym twarożkiem
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia twarożku. Zagotować mleko do gotującego się mleka wlać śmietanę wymieszana z jajkami i na małym ogniu gotować często mieszając około 3 minut. Kiedy wyraźnie oddzieli się serek, odstawić garnek do wystudzenia i kiedy wystygnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odstawić do dokładnego odcieknięcia serwatki.Ciasto: 2 całe jajka ubić z cukrem do ubitych jajek dodać zmielone orzechy oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę dodawać na zmianę z żółtkami z pozostałych jajek ( cały czas ucierać) na koniec do ciasta dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymiesza. Dużą tortownicę ( moja 30 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć do niej ciasto i piec w temp. 180st około 35-40 minut. masa:Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do spienionego masła dodawać łyżką odsączony twarożek cały czas ucierać do uzyskania puszystego kremu na koniec dodać aromat waniliowy.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć oba blaty syropem odsączonym z brzoskwiń, dolny krążek ciasta posmarować całym dżemem brzoskwiniowym na nim wyłożyć całą masę serową i posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami lekko je wciskając w ser, przykryć drugim krążkiem ciasta.Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać wierzch ciasta, dowolnie ozdobić.