bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Sernik brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto pięknie się prezentuje, zachwyca swoim wyglądem. Bardzo często go piekę na uroczystości rodzinne i święta.Jest rewelacyjny.

Sernik brzoskwiniowy

Składniki:

Sernik brzoskwiniowy

 

  • Biszkopt jasny:

 

  • 4 jaja

 

 

  • 3,4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:

 

  • 4 jaja

 

 

  • 3,4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Wkładka serowa:

 

 

  • 300 gram cukru pudru

 

  • 1 budyń waniliowy

 

 

 

  • Masa brzoskwiniowa:

 

 

  • 3 galaretki brzoskwiniowe

 

  • Masa budyniowa:

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

 

 

  • Polewa czekoladowa:

 

 

  • 6 łyżek cukru pudru

 

 

 

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowy
Białka ubić, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

Biszkopt ciemny upiec podobnie jak biszkopt jasny. Wkładka serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierając dodawać po trochu ser, dodać budyń.

Z białek ubić pianę ,dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać do blaszki (25x40) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie przełożyć do garnka wraz z syropem, zmiksować blenderem, dodać 0,5 litra wody, zagotować, zdjąć garnek z ognia.

Wsypać suche galaretki, mieszać do momentu rozpuszczenia się galaretek. Odstawić do stężenia. Masa budyniowa:1 szklankę mleka odlej i rozmieszaj w nim obydwie mąki i żółtka ,a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj.

Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Polewa: Zgotuj cukier puder, mleko i kakao. Gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj masło i olej, dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewę wylej na ciasto.

Przełożenie ciasta: Na ciemny biszkopt rozsmarować 1,2 części kremu, położyć na krem wkładkę serową, rozsmarować pozostałą część kremu, tężejącą masę brzoskwiniową i przykryć jasnym biszkoptem.

Wierzch polać polewą.



Tagi:

sernik ciasto